معرفی سدیم متا بی سولفیت
سدیم متا بی سولفیت که به نام سدیم پیروسولفیت نیز شهرت دارد، غالباً به صورت پودرهای سفید رنگ کریستالی است. پودری سفید رنگ و کریستالی است که بویی همانند گوگرد دارد. این ماده غیر آلی دارای فرمول شیمیایی آن Na2O5S2 می باشد و با کارکردهای آنتی اکسیدان، نگهدارنده و ضد عفونی کننده، در صنایع گوناگونی کاربرد دارد. سدیم متا بی سولفیت یک ماده کاهش دهنده است که در خمیر استفاده می شود. این ماده اغلب در تولید شیرینی و کراکر مورد استفاده قرار می گیرد. این ترکیب همچنین به دلیل داشتن خاصیت آنتی اکسیدانی، به عنوان ماده نگهدارنده برای محصولات پخته شده ، شراب، میوه های خشک و مربا استفاده می شود.
تولید سدیم متا بی سولفیت
دو روش اصلی برای تولید سدیم متابی سولفیت وجود دارد:
1. روش تبخیر:در این روش، دی اکسید گوگرد را در محلول سدیم هیدروکسید حل می کنند.سپس محلول را تا زمانی که بلورهای سدیم متابی سولفیت تشکیل شود، تبخیر می کنند.بلورها را فیلتر کرده و خشک می کنند.
2. روش اسیدی کردن:در این روش، دی اکسید گوگرد را در آب حل می کنند.سپس محلول را با اسید سولفوریک اسیدی می کنند.سدیم متابی سولفیت به عنوان رسوب تشکیل می شود.رسوب را فیلتر کرده و خشک می کنند.
ویژگی های سدیم متا بی سولفیت
مشخصه |
مقدار |
فرمول شیمیایی |
Na2S2O5 |
جرم مولی |
190.11 گرم بر مول |
نقطه ذوب |
150 درجه سانتیگراد |
نقطه جوش |
190 درجه سانتیگراد |
چگالی |
1.48 گرم بر سانتی متر مکعب |
حلالیت در آب |
1.1 گرم بر 100 میلی لیتر آب (در دمای 20 درجه سانتیگراد) |
pH |
9.2 (در محلول آبی 0.1 مولار) |
رنگ |
جامد سفید |
ساختار سدیم متا بی سولفیت
متا بی سولفیت آنیونی شامل یک گروه SO2 است، که به یک گروه SO3 مرتبط است، با بار منفی بیشتر در انتهای SO3 قرار دارد. طول پیوند یگانه گوگرد-گوگرد
معادل 2.22 آنگستروم است و فواصل S-O “تیونات” و “تیونیت” به ترتیب 1.46 و 1.50 Å است. متا بی سولفیت سدیم از نظر شیمیایی نمک سدیم معدنی است که از یون های سدیم و دی سولفیت با نسبت ۲: ۱ تشکیل شده است. ساختار مولکولی سدیم متا بی سولفیت در شکل زیر ارائه شده است.
پیشینه کشف سدیم متا بی سولفیت
اولین بار در سال 1797 توسط شیمیدان فرانسوی، پیر-شارل لوبون کشف شد.
لوبون در حین مطالعه واکنش بین اسید سولفوروز و هیدروکسید سدیم، سدیم متابی سولفیت را سنتز کرد.
او دریافت که این ترکیب می تواند به عنوان یک سفید کننده و ضدعفونی کننده استفاده شود.
نام های سدیم متا بی سولفیت
نام های دیگر سدیم متا بی سولفیت عبارتند از:
- 1..پیروسولفیت سدیم
- 2..سدیم دی سدیم
- 3..بی سولفیت سدیم، بی آب
- 4..دی سدیم پیروسولفیت
- 5..Sodium bisulphate, anhydrous
- 6..Sodium pyrosulphite7.
- 7.Disodium pyrosulphite
کاربرد سدیم متا بی سولفیت
- جهت رسوب طلا از اسید طلادر صنایع طلا سازی
- منبع تولید SO2 برای تخریب سیانید در فرآیندهای سیانیداسیون طلا
- به عنوان نگهدارنده و آنتی اکسیدان در مواد غذایی، آرایشی و بهداشتی
- جهت تمیز کردن غشاهای اسمز معکوس آب آشامیدنی در سیستم های آب شیرین کن
- در صنایع عکاسی و فیلم جهت آماده سازی حلال های مناسب برای حمام تثبیت کننده اسیدی
- جهت تمیز کردن و سفید کردن پشم و سایر الیاف های گیاهی
- در ساخت کاغذ جهت سفید کردن خمیر چوب
- در صنایع چرم سازی جهت آهک زدایی پوست
- جهت حذف کلر اضافی در آب آشامیدنی
- جهت حل کردن عصاره های دباغی
روش بسته بندی و نگهداری متا بی سولفیت سدیم
سدیم متا بی سولفیت معمولاً به صورت پودر یا گرانول بسته بندی می شود. بسته بندی این ماده باید به گونه ای باشد که از نفوذ رطوبت و هوا به آن جلوگیری شود.
متا بی سولفیت سدیم باید در مکانی خشک و خنک، به دور از نور مستقیم خورشید نگهداری شود. دمای مناسب برای نگهداری این ماده، 10 تا 25 درجه سانتیگراد است.همچنین، باید از قرار دادن متا بی سولفیت سدیم در مجاورت مواد شیمیایی اکسید کننده، مانند کلر، پرمنگنات پتاسیم و هیپوکلریت سدیم، خودداری کرد.در صورت نگهداری صحیح، متا بی سولفیت سدیم می تواند تا 6 ماه، بدون تغییر کیفیت، نگهداری شود
نکات ایمنی کار با سدیم متا بی سولفیت
سدیم متا سولفیت از خطرناک ترین مواد شیمیایی به شمار می رود و به سیستم تنفسی و گوارشی و پوست آسیب های جدی وارد می کند. از مهم ترین خطرات و مضرات تماس با این مواد می توان به بروز مشکلاتی از قبیل سوزش و خارش شدید پوست، حالت تهوع، سردرد، نوسان در ضربان قلب و همچنین اختلال در سیستم گوارشی اشاره نمود. به همین دلیل این مواد تنها در شرایط کاملا ایمن و با
دستکش و
عینک آزمایشگاهی و
ماسک های تنفسی قوی مورد استفاده قرار می گیرند. به دلیل اینکه این ماده می تواند سلامتی برخی از افراد به ویژه افراد مبتلا به آسم را تحت تأثیر قرار دهد در چندین کشور استفاده از آن در محصولات گوشتی مجاز نیست.
نحوه صحیح دفع سدیم متا بی سولفیت
در اینجا چند روش برای دفع صحیح SMBS آورده شده است:
1. رقیق سازی و تخلیه در فاضلاب
2. سوزاندن
3. بازیافت
4. دفع در محل های دفن زباله خطرناک
بازار جهانی سدیم متا بی سولفیت
بازار جهانی SMBS در حال رشد است و انتظار می رسد در سال های آینده به رشد خود ادامه دهد. عوامل محرک رشد بازار عبارتند از افزایش تقاضا در صنعت غذا و آشامیدنی، صنعت تصفیه آب، صنعت داروسازی و صنعت عکاسی. با این حال، عواملی مانند سمیت و خورندگی SMBS، وجود جایگزین های SMBS و مقررات سختگیرانه می تواند بر رشد بازار تأثیر بگذارد.
فروش سدیم متا بی سولفیت دکتر مجللی
فروشگاه ای آز فعال در حوزه فروش اینترنتی مواد شیمیایی آزمایشگاهی و صنعتی و لوازم و تجهیزات آزمایشگاهی است که آماده فروش سدیم متا بی سولفیت در بسته بندی های مقرون به صرفه و با کیفیت ممتاز در گریدهای صنعتی و آزمایشگاهی و از برندهای معتبر ایرانی، هندی، چینی و اروپایی به پژوهشگران، دانشگاهیان، صنایع و کارخانجات است.
خرید سدیم متا بی سولفیت دکتر مجللی
جهت خریدسدیم متا بی سولفیت دکتر مجللی می توانید از بخش "افزودن به سبد خرید" اقدام به ثبت سفارش کالای مورد نظر در وبسایت کنید. از طریق واتس اپ با شماره 09925021003 نیز می توانید کالای مورد نظر را مستقیما از شرکت خریداری کنید.