با اشتراک در خبرنامه همیشه از آخرین تخفیفات و رویدادهای مهم ما مطلع خواهید شد
نبولایزر دستگاهی پزشکی است که داروهای مایع را به ذرات ریز بخار تبدیل میکند تا به راحتی توسط ریهها جذب شوند. این دستگاه معمولاً برای درمان بیماریهای تنفسی مانند آسم، COPD و برونشیت استفاده میشود. نبولایزرها به ویژه برای کودکان و افراد مسن که ممکن است استفاده از اینهالر (inhaler) برایشان مشکل باشد، مناسب هستند. استفاده از نبولایزر شامل قرار دادن ماسک یا دهانی در مقابل بینی و دهان و تنفس عمیق برای چند دقیقه است. این دستگاهها به صورت قابل حمل و رومیزی در دسترس هستند.در ادامه به بررسی کاملتر این دستگاهها پرداخته شده است.
الف) نبولایزرهای جت
این نوع نبولایزر از یک کمپرسور هوا برای ایجاد جریان هوای پرفشار استفاده میکند که داروی مایع را به ذرات ریز تبدیل میکند. نبولایزرهای جت رایج و مقرون به صرفه هستند.
ب) نبولایزرهای اولتراسونیک
این نوع نبولایزر از ارتعاشات فراصوتی برای تبدیل داروی مایع به بخار استفاده میکند. این دستگاهها بیصدا هستند و معمولاً سریعتر از نبولایزرهای جت عمل میکنند، اما ممکن است گرانتر باشند.
ج) نبولایزرهای مش
این نبولایزرها از یک غشای نازک با سوراخهای ریز برای تولید بخار استفاده میکنند. نبولایزرهای مش بسیار کارآمد هستند و میتوانند دارو را به صورت یکنواخت توزیع کنند. این دستگاهها معمولاً قابل حمل و بیصدا هستند.
از اجزای تشکیل دهنده دستگاه نبولایزر (تجهیزات پزشکی) می توان به قسمت های زیر اشاره کرد:
– کمپرسور:
یکی از مهم ترین قسمت های دستگاه کمپرسور است. این قسمت هوا را به مخزن دارو پمپ می کند تا داروی مایع به بخار با ذرات بسیار کوچک تبدیل شود.
– مخزن یا ظرف دارو:
همان طور که از نام آن پیدا است داروها به صورت ترکیبی یا جداگانه در این مخزن قرار می گیرند. مخزن دستگاه باید مختص هر بیمار باشد و بعد از استفاده شسته شود.
– لوله:
این قسمت هوا را از کمپرسور به مخزن دارو می برد.
– ماسک:
از طریق این قسمت بخار دارو وارد دهان و بینی بیمار می شود. این ماسک ها در اندازه های مختلفی تولید می شوند تا به راحتی برای بیمار قابل استفاده باشند. علاوه بر این، دارو نباید از ماسک به بیرون نشت کند و هدر رود. ماسک مخصوص خردسالان، دهان و بینی را به طور کامل می پوشاند.
– فیلتر:
فیلترهای دستگاه آلودگی را از هوایی که وارد دستگاه می شود جدا می کنند تا باعث بروز عفونت های ریوی در بیمار نشوند. به دلیل اهمیتی که این فیلترها دارند باید به صورت مرتب عوض شوند. وجود آلودگی در دستگاه به کمپرسور هم آسیب می رساند.
– باتری:
معمولا در نبولایزر به خصوص نبولایزرهای قابل حمل از باتری قابل شارژ استفاده می شود.
– آداپتور:
نبولایزرهای رومیزی برای اتصال به برق به آداپتور نیاز دارند.
– کیف حمل:
برای جا به جایی راحت و ایمن دستگاه از کیف مخصوص حمل استفاده می شود.
در نبولایزرها معمولا داروهای مایع غلیظ شده و گاهی چسبنده وارد می شوند. این داروها غالبا استروئیدی هستند و برای محدود کردن اثر آن ها روی سیستم تنفسی و ریه ها و هم چنین جلوگیری از ایجاد اثرات سمی ناشی از مصرف سیستماتیک استروئیدها، به جای بلعیده شدن استنشاق می شوند.
این دستگاه یک کمپرسور دارد که هوا بعد از ورود به آن فشرده و سپس وارد محفظه دارو می شود. این فشار داروی مایع را به ذرات ریز بخار تبدیل می کند و به ماسک نبولایزر می رساند. بسته به نوع بیماری، اندازه ذرات هر دارو متفاوت است که هر کدام از این ذرات توسط نوع خاصی از نبولایزر تولید می شوند. بر اساس شرایط می توان از داروهای ترکیب شده و یا جداگانه در این دستگاه استفاده کرد.
سرعت و کارایی:
دستگاههایی که دارو را سریعتر و یکنواختتر توزیع میکنند، معمولاً موثرتر هستند.
از آن جایی که این دستگاه در مدل های مختلفی ارائه می شود قبل از اقدام به خرید دستگاه باید مورد مصرف را مشخص و نیاز بیمار را بررسی کرد. برای استفاده خانگی از نبولایزر کمپرسوری استفاده می شود و در مقابل برای مصارف بیمارستانی نبولایزر اولتراسونیک تهیه می شود که قیمت بالاتری هم دارد. از طرفی در مصارف خانگی اگر بیمار زمان بیشتری در خانه حضور دارد دستگاه رومیزی مناسب است و در غیر این صورت ممکن است تهیه دستگاه قابل حمل توجیه بیشتری داشته باشد.
بر اساس ویژگی های دستگاه و نوع کاربرد آن، قیمت های متفاوتی برای آن در نظر گرفته می شود. علاوه بر این، نوسانات بازار تجهیزات پزشکی بر روی قیمت فروش این دستگاه تاثیر می گذارد. قیمت انواع مختلف نبولایزر در وبسایت ایآز ارائه شده است. علاوه بر این می توانید از اطلاعات کارشناسان سایت نیز استفاده نمایید.
نبولایزرهای جت معمولاً پر سر و صدا هستند، در حالی که نبولایزرهای اولتراسونیک و مش بیصداتر عمل میکنند.
اگر بخار به طور یکنواخت تولید میشود و دارو به درستی مصرف میشود، دستگاه به درستی کار میکند. اگر متوجه مشکلی شدید، دستگاه را بررسی و در صورت نیاز تعمیر کنید.
نبولایزرها برای بیشتر افراد، از نوزادان تا بزرگسالان، مناسب هستند. با این حال، انتخاب نوع مناسب نبولایزر بستگی به نیازهای خاص هر بیمار دارد.
یک جلسه نبولایزر معمولاً بین 5 تا 10 دقیقه طول میکشد، بسته به نوع دستگاه و مقدار دارو.
نبولایزر معمولاً برای درمان علائم و حملات بیماریهای تنفسی استفاده میشود، نه به عنوان پیشگیری کننده. همیشه از دستورالعمل پزشک پیروی کنید.
ممکن است عوارض جانبی مانند تحریک گلو، خشکی دهان یا تغییرات در طعم دارو رخ دهد. اگر عوارض جانبی شدید یا مداوم بود، به پزشک خود اطلاع دهید.
خیر، استفاده از نبولایزر درد ندارد و فرآیند استنشاق دارو باید به آرامی و بدون احساس ناراحتی انجام شود.