سالیسیلیک اسید یکی از اسیدهای آلی است که دارای مصارف دارویی نیز میباشد. از گروه داروهای پوستی و ضد آفتاب هاست. اسیدسالیسیلیک برای درمان موضعی اختلالات هیپرکراتوتیک پوست، عفونتهای قارچی پوست به ویژه تینهآ و آکنه ولگاریس، شوره سر و التهابات سبورهای پوست سر و همچنین درمان پسوریازیس به کار میرود. محلول سالیسیلیک اسید برای درمان میخچه به کار میرود. ترکیب مؤثر چسب میخچه هم سالیسیلیک اسید است.
سالیسیلیک اسید یک اسید مونوهیدروکسی بنزوئیک لیپوفیل، یک نوع اسید فنولیک و بتاهیدروکسی اسید است. این اسید آلی، بلورین و بیرنگ است و عمدتا در سنتز آلی استفاده میشود و به عنوان هورمون گیاهی عمل میکند. از متابولیسم سالیسین حاصل میشود. علاوه بر کاربرد به عنوان متابولیت مهم فعال آسپیرین که به عنوان پیش داروی سالیسیلیک اسید عمل میکند، احتمالا برای استفاده به عنوان ماده اولیه مهم در محصولات موضعی ضد آکنه شناخته شده است. نمکها و استرهای اسید سالیسیلیک با نام سالیسیلات شناخته میشوند.
اسید سالیسیلیک از اسید آمینه فنیل آلانین بیوسنتز میشود. آن را می توان از روش مستقل فنیل آلانین سنتز کرد. از روش صنعتی، سالیسیلات سدیم با استفاده از واکنش فنولات سدیم (نمک سدیم فنول) با دی اکسید کربن در فشار (۱۰۰ اتمسفر) و دمای بالا (۳۹۰ کیلوگرم) تولید میشود. از اسیدی کردن محصول این واکنش با
اسید سولفوریک،
سالیسیلیک اسید به دست میآید. همچنین توسط هیدرولیز آسپیرین (اسید استیل سالیسیلیک) یا متیل سالیسیلات با اسید یا باز قوی تهیه میشود.